Investiční skupina DRFG vnímá Polsko i nadále jako strategický trh

Polsko patří k nejdynamičtěji se rozvíjejícím zemím v regionu střední a východní Evropy. Díky tomu láká zahraniční investory z celého světa. Mezi nimi i českou investiční skupinu DRFG, která v Polsku plánuje své developerské aktivity v následujících letech razantně rozšířit.

Hlavním směrem, kterým se realitní byznys DRFG v Polsku vydává, je development průmyslových nemovitostí, především logistických parků a SBU (small business units). Po již dokončeném regionálním logistickém centru pro společnost InPost ve městě Wodzislaw o rozloze 9 000 m2, pokračuje DRFG ve svém polském tažení dále.

V současnosti dokončuje ve Wroclawi společný projekt SBU s evropským developerem Frontier, který má celkovou rozlohu 10 000 m2 a je již téměř celý pronajatý. Připravuje zároveň další v různých lokalitách napříč Polskem.

„Logistiku a výše zmíněný trh SBU v Polsku považujeme za vysoce perspektivní. Hlavním důkazem je jednak velmi velký zájem o takový produkt ze strany nájemců a pak také výrazně vyšší nájemné než u velké logistiky,“ komentuje Jan Pelíšek, ředitel DRFG Polska, sídlící ve Varšavě.

Kromě toho DRFG spolu s developerem Panattoni nedávno dokončila logistické centrum o rozloze téměř 48 000m2 v Sosnowci, které bude plně pronajato do konce letošního roku. Během příštího roku bude také dokončen projekt poblíž města Poznaň o velikosti 38 000 m2.

Polský trh průmyslových nemovitostí zaznamenal v minulém roce několik rekordů: rekordně vysokou poptávku, rekordně nízkou míru neobsazenosti a rekordní počet dokončených nových projektů. V oblasti investic se jedná o nejvíce poptávaný sektor, který zaujímá více než polovinu realizovaných transakcí, přičemž v letošním roce se předpokládá v tomto segmentu další významný růst zejména z titulu mimořádné poptávky ze strany rostoucí polské e-commerce.  

Důvěru v polský trh u DRFG podtrhuje fakt, že v akvizičním procesu má skupina dále projekty s více než 345 000 m2 pronajímatelné plochy a v tržní hodnotě přesahující 7 mld. CZK, které plánuje dokončit během následujících 5 let.

“Polsku zkrátka věříme a z dlouhodobého pohledu sázíme na to, že jeho ekonomický význam v regionu poroste. Je to velký a stabilní trh, v posledních letech zlepšilo svou infrastrukturu a má stabilní kapitálové trhy, ale zároveň pořád vysoký potenciál dalšího růstu,” dodává Martin Slaný, hlavní ekonom DRFG.


Logistic park Poznaň - vizualizace


SBU Wroclaw - výstavba

Kontakt pro média
Monika Brichtová, MIB
Tel: +420 725 673 008
Email: monika.brichtova@drfg.cz